četvrtak, 20. listopada 2016.

SFRJ Jugoslavija









Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (SFRJ) je bivša jugoslovenska država koja je postojala od kraja Drugog svetskog rata, sve dok se nije raspala tokom građanskog rata izmedju 1991 -1995.g. Ona je bila socijalistička država koju su činile teritorije Socijalističkih Republika:

   Slovenija

    Hrvatska

    Bosna i Hercegovina

    Srbija (sa pokrajinama Vojvodina i Kosovo)

    Crna Gora

    Makedonija


Formirana je na konferenciji AVNOJa u Jajcu, (od 29. novembra do 4. decembra 1943.) godine kao naslednica Kraljevine Jugoslavije pod imenom Demokratska Federativna Jugoslavija.

29. novembra 1945. godine menja ime u Federativna Narodna Republika Jugoslavija, dok je 1963. godine konačno promenila ime u Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija. Glavni grad SFRJ bio je Beograd. SFRJ se graničila sa Italijom i Austrijom na severozapadu, Mađarskom i Rumunijom na severu, Bugarskom na istoku i Grčkom i Albanijom na jugu. Zapadni deo republike je izlazio na Jadransko more.

Prvi predsednik posleratne Jugoslavije je bio Ivan Ribar, a predsednik Vlade je bio Josip Broz Tito.  1953. godine, Tito je postao predsednik, a 1974. godine je proglašen za doživotnog predsednika.

Jugoslavija je 1948. izbačena iz Informbiroa zbog nepristajanja da prihvati sovjetsko vođstvo u socijalističkim državama.

Vojne zastave JNA:



Za razliku od ostalih evropskih socijalističkih zemalja, SFRJ nikada nije bila članica Varšavskog ugovora, i održavala je bliske veze sa zapadnim vladama. SFRJ je bila osnivač (1961.g) i jedan od najvažnijih članova Pokreta nesvrstanih. Upravo zbog tog balansa između istoka i zapada, uživala je visoki ugled u svetu.

SFRJ je bila zemlja "samoupravnog socijalizma", sa jednopartijskim delegatskim sistemom predstavljanja, planskom privredom i specifičnim sistemom tzv. radničkog samoupravljanja.

Najznačajnija promena u granicama SFRJ se desila 1954 - Londonski memorandum, a susedna Slobodna Teritorija Trsta ukinuta Osimskim sporazumom1975.g Jugoslovenska Zona B, koja je pokrivala površinu od 515,5 km2, je postala deo SFRJ. Zonu B je već prethodno okupirala Jugoslovenska armija

Nema komentara:

Objavi komentar