srijeda, 24. veljače 2016.

Organizacijsko - formacijska struktura jedinica JNA (sažeto)



Početkom 1990. JNA je imala 11 mehanizira­nih brigada, od kojih je sedam bilo A, tri B i jedna R-klasifikacije. Za usporedbu, JNA je u A-klasifikaciji u pješaštvu imala pet od 33 motorizirane brigade i dvije od 20 pješačkih brigada. U istom razdoblju Ar­mija je imala šest oklopnih brigada, sve u B-klasifikaciji. Brojna stanja bila su u prosjeku oko 1400 do 1500 ljudi za mehaniziranu i nešto manje za oklopnu brigadu. U 1980-im godinama JNA je imala trojni sustav klasifikacije koji je određivan na temelju brojnog stanja i broja bataljona i diviziona A – klasifikacije. A – klasifikaciju imale su jedinice popunjene od 60 do 100 posto, B od 15 do 60 posto i R do 15 posto. Brigade A – klasifikacije morale su imati najmanje 4, a rodovske brigade 3 A - bataljona, brigade B - klasifikacije 2 ili 3 bataljona - diviziona, a rodovske brigade 2 i iznimno 1 bataljon A - klasifikacije. Bataljoni (divizioni) A - klasifikacije morali su biti 100 posto popunjeni prema mirnodopskoj formaciji. Veći postotak mirnodopske popune značio je bržu mobilizaciju jedinice u slučaju rata.
Uz brigade, u JNA je bio veći broj pukova, no oni su uglavnom bili jedinice za potporu. Od 1990. puk u JNA je pretežno bio jedinica za vezu, (topničku, protuoklopnu, protuzračnu) i različite vrste bojnog osiguranja (inženjerija, ABKO), odnosno jedinica koja načelno nije bila na i prvoj crti, već u drugome bojnom redu, ili koja je po dijelovima pridodavana jedinicama u dodiru s protivnikom.
Tvrdnja da je JNA po veličini i naoružanju bila treća ili četvrta vojska u Europi toliko puta je ponovljena da se drži vjerodostojnom ocjenom. Prema broju oružja, stvarno je bila treća ili četvrta, ali među socijalističkim vojskama Europe.
Prema podacima jednog uglednoga britanskog časopisa (The Military Balance, The International Institute for Strategic Sudies) koji se često navode i koji najvećim dijelom nisu bili točni, JNA je 1991. imala: 1850 srednjih tenkova, 13 lakih tenkova, 240 izvidničkih oklopnih vozila, 490 bojnih vozila pješaštva, 500 oklopnih transportera, 1934 artiljerijska oruđa većeg kalibra (od 105 mm naviše), oko 3000 minobacača 120 mm i 3400 minobacača 82 mm, 1799 protuoklopnih topova, 449 zrakoplova i 190 helikoptera, 11 podmornica, 15 raketnih čamaca i topovnjača, 14 torpednih čamaca i 79 ostalih brodova. Treba reći da je 1990. godine znatan dio naoružanja bio zastario i da je u pojedinim segmentima (zrakoplovstvo, veza i inženjerija npr.) JNA osjetno zaostajala za vojskama Zapada. U kopnenoj vojsci nije imala rakete zemlja-zemlja većeg dometa, u zrakoplovstvu i protuzračnoj obrani zrakoplove za elektroničko djelovanje, leteće radare, sustave za elektroničko prepoznavanje i protuzračne raketne sustave dometa većeg od 100 kilometara. U Ratnoj mornarici nedostajali su suvremeni raketni brodovi i podmornice s raketnim i drugim naoružanjem velikog dometa.

http://jna-sfrj.forum-aktiv.com

Nema komentara:

Objavi komentar